Resultaten QuickScan BVD

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Resultaten QuickScan BVD

1-7-2014: 

De GD heeft een overzicht gemaakt van de resultaten van de QuickScans BVD die in 2013 zijn uitgevoerd. In onderstaande tabel kunt u zien hoeveel procent van de inzendingen in welke uitslagcategorie viel.

Met de QuickScan BVD kunt u via éénmalig tankmelkonderzoek (op afweerstoffen én virus) en bloedonderzoek bij vijf jonge runderen, snel inzicht krijgen in de BVD-situatie op uw bedrijf. De QuickScan BVD kent acht uitslagcombinaties (zie tabel). Van alle bedrijven die in 2013 een QuickScan BVD instuurden, heeft 27% waarschijnlijk al een aantal jaren geen BVD-infectie gehad. Bijna 52% had alleen afweerstoffen in de tankmelk, meestal gaat het dan om een infectie in het verleden. Op ruim 21% van de bedrijven heeft recent virus gecirculeerd of circuleert dat nog steeds. Op ongeveer 6% van de bedrijven loopt er waarschijnlijk zelfs een drager tussen het melkvee.

De uitslagcombinaties 4, 5, 6 en 8 komen weinig voor. In deze gevallen is het ook belangrijk om te kijken of recente aanvoeren of goed afgescheiden jongvee een verklaring kunnen zijn. Bedrijven met aanwijzingen van BVD-viruscirculatie worden geadviseerd om dragers op te sporen en af te voeren via het programma BVD-virusvrij. Bedrijven die een geheel gunstig resultaat hebben, kunnen met Tankmelk BVD een vinger aan de pols houden. Bedrijven met twee jaar uitsluitend gunstige tankmelkuitslagen kunnen met een beperkte steekproef voordelig het BVD-virusvrij certificaat krijgen.

Mogelijke uitslagcombinaties

Virus in tankmelk aangetoond

Afweerstoffen in tankmelk aangetoond

Bloedonderzoek:

Afweerstoffen aangetoond*

%

1

Nee

Nee

Nee

26,7

2

Nee

Ja

Nee

51,8

3

Nee

Ja

Ja

15,0

4

Nee

Nee

Ja

0,4

5

Ja

Nee

Nee

0,0

6

Ja

Ja

Nee

1,1

7

Ja

Ja

Ja

4,9

8

Ja

Nee

Ja

0,0

*Aangetoond = indien in 3 of meer van de 5 bloedmonsters afweerstoffen zijn aangetoond.


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.