Niet automatisch behandelen bij infecties met Nematodirus spp.

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Niet automatisch behandelen bij infecties met Nematodirus spp.

24-7-2014: 

Nematodirose is een parasitaire aandoening bij met name jonge lammeren in de eerste weken van het weideseizoen en kenmerkt zich door waterdunne diarree, enorme dorst en snel vermageren. Lammeren die op jonge leeftijd geleidelijk met de parasiet in aanraking komen bouwen weerstand op en zijn vervolgens beschermd. Daarom komt de ziekte maar zelden op latere leeftijd voor. Klinische verschijnselen komen vooral voor na “Elfstedentocht” winters. In zulke jaren is in korte tijd een massale infectie met Nematodirus spp. mogelijk. 

In de afgelopen maanden is de Veekijker Kleine Herkauwers meerdere malen benaderd met de vraag welke behandeling nodig is bij een positief EPG voor Nematodirus spp.  Uit teruggekoppelde informatie bleek dat er bijna nooit sprake was van klinische verschijnselen passend bij nematodirose (=ziekte door Nematodirus spp.). In de gevallen zonder kliniek is geadviseerd om geen behandeling in te stellen.

Waarschijnlijk is afgelopen voorjaar sprake geweest van een milde infectiedruk met Nematodirus spp. Dergelijke infecties leiden in veel gevallen niet tot kliniek en daarom zijn (terecht!) geen behandelingen ingesteld. Klinische verschijnselen worden veroorzaakt door larvale stadia en op het moment dat volwassen wormen eieren produceren is de tijd van klinische klachten achter de rug. De wormeieren die nu als toevalsbevinding worden aangetroffen zeggen dus iets over het verleden. Ons advies is om alleen een behandeling tegen Nematodirus spp. in te stellen wanneer er sprake is van klinische nematodirose.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.