Meer vragen over klebsiella

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Meer vragen over klebsiella

25-7-2014: 

Het UGA-team van de GD krijgt momenteel veel meldingen binnen over uitbraken van Klebsiella-mastitis. Klebsiella veroorzaakt een hevige en soms dodelijk verlopende uierontsteking, net zoals E. coli.

Als Klebsiella uit (tank-)melkmonsters als oorzaak van uierontsteking tevoorschijn komt, houd dan rekening met de onderstaande 10 adviezen en feiten over Klebsiella-mastitis:

1. Een temperatuur boven de 20⁰C en een hoge luchtvochtigheid zijn voor Klebsiella-bacteriën ideale omstandigheden om zich razendsnel te vermenigvuldigen.

2. De belangrijkste maatregel zit in de preventie; controleer twee keer per dag of de ligboxen voldoende droog zijn en vrij van mest.

3. De (opslag van de) ligboxbedekking, voornamelijk vochtig zaagsel, kan de bron zijn van Klebsiella en moet in dat geval zo spoedig als mogelijk van het bedrijf worden verwijderd.

4. Klebsiella-mastitis kan zichtbaar én onzichtbaar zijn; besmette koeien blijven vaak drager en verspreider van de bacterie en kunnen dan ook beter worden afgevoerd.

5. Laat de kwaliteit van het ligboxenstrooisel en de opslag controleren.

6. Behandelresultaten van Klebsiella-mastitis zijn teleurstellend en niet effectief; afvoeren van dieren waar Klebsiella is aangetoond verdient aanbeveling.

7. Elke soort ligboxbedekking, zelfs zand, kan verontreinigd worden met Klebsiella, afkomstig vanuit de mest.

8. (Veel) mest op de roostervloer, in de afkalfstal en de ziekenboeg kan tevens een bron zijn van Klebsiella; laat de mestrobot of mestschuif zoveel mogelijk mest uit de weg ruimen.

9. Zorg dat de weerstand van de koeien optimaal is. Voorkom hittestress, zorg voor een goede mineralenvoorziening en houd de koeien goed aan het vreten met smakelijk voer.

10. Klebsiella-bacteriën kunnen ook via de melkmachine worden overgedragen; laat een minder goed werkende melkmachine tijdig controleren door een specialist.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.