Longwormuitbraken op melkveebedrijven

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Longwormuitbraken op melkveebedrijven

4-7-2014: 

Dit weideseizoen is al voor 1 juli op meerdere bedrijven verspreid over heel Nederland klinische longworm vastgesteld. De eerste uitbraak was in Drenthe bij een koppel melkvaarzen. Daarna vonden uitbraken plaats op onder meer een bedrijf in Liemers (bij zoogkoeien die permanent geweid werden), op een bedrijf in de Achterhoek (via sectie vastgesteld) en op bedrijven in Noord-Holland en Zeeland. Normaliter vindt de overwintering van longworm plaats in het dier, maar dat de klinische problemen zo vroeg na het uitscharen van de dieren optreden, is een aanwijzing voor een mogelijke overwintering van longwormlarven op de weide.

De tot nu toe bij de GD vastgestelde longworminfecties zijn voor runderpractici een reden om in geval van hoesten, tegenvallende productie en weidegang zeker met longworm rekening te houden. Geadviseerd wordt om bij verdenking van longworm vanaf drie weken na het begin van de klachten mestonderzoek of serologisch onderzoek te laten uitvoeren. Voor serologie wordt ook geadviseerd jonge dieren (vaarzen) met klinische klachten te bemonsteren. Afweerstoffen blijven zes maanden aantoonbaar in het bloed en kunnen dus niet van het vorig weideseizoen zijn. Ook  kunnen afweerstoffen niet veroorzaakt worden door vaccinatie.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.