Klebsiella mastitis: voorkomen beter dan genezen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Klebsiella mastitis: voorkomen beter dan genezen

31-7-2014:  Ook deze zomer wordt het UGA-team vaak om hulp gevraagd over Klebsiella-mastitis. Deze bacterie geeft ernstige en soms dodelijk verlopende uierontstekingen. Besmette koeien zijn slecht te behandelen en blijven verspreider van de bacterie. Preventie is van het grootste belang.

De Klebsiella-bacteriën kunnen zowel een klinische mastitis als een verhoogd celgetal veroorzaken. De klinische verschijnselen zijn vergelijkbaar met een ernstige E.coli-mastitis. De behandelresultaten zijn bijna altijd teleurstellend en als dieren opknappen blijven er vaak Klebsiella-bacteriën achter in het kwartier, met een (chronisch) verhoogd celgetal tot gevolg. Deze dieren zijn een risico voor het bedrijf, want ze kunnen gezonde dieren tijdens het melken (via tepelvoeringen) en via de ligboxen (door het uitliggen van de melk) besmetten. Afvoeren van de besmette koe(ien) is vaak de enige remedie. 

Mogelijke oorzaken

Koeien of vaarzen kunnen besmet raken via de ligboxbedekking. Het strooisel kan op drie manieren verontreinigd raken; ten eerste kan het uitgangsmateriaal in de opslag al Klebsiella-bacteriën bevatten, voornamelijk wanneer dit veel schorsresten bevat. Daarnaast kan door melk uitliggen het ligboxstrooisel besmet raken. Tot slot is gebleken dat Klebsiella-bacteriën ook regelmatig door (gezonde) koeien via mest worden uitgescheiden. Op deze manier kan ook ander ligboxmateriaal (zelfs zand!) besmet raken.

Bij temperaturen boven de 20 oC en hoge luchtvochtigheid kunnen Klebsiella-bacteriën zich explosief vermenigvuldigen. Het creëren van een schone, droge en goed geventileerde omgeving en een goede weerbaarheid van de koeien zijn de belangrijkste preventieve maatregelen. Zorg voor schoon en droog strooisel van hoge kwaliteit, afkomstig van een droge opslagplaats. Controleer twee keer per dag of de ligboxen vrij zijn van mest. Om de boxen goed droog te houden (en de pH te verhogen) kan kalk aan het strooisel worden toegevoegd. Omdat de pH verhogende werking van kalk na 48 uur verdwijnt zal de kalk met regelmaat moeten worden toegevoegd. Veel mest op de roostervloer, in de afkalfstal en in de ziekenboeg kan tevens een bron zijn van Klebsiella-bacteriën; laat de mestrobot of mestschuif zoveel mogelijk mest uit de weg ruimen.

Klik hier voor tien adviezen en feiten over Klebsiella

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.