Feestelijke uitreiking eerste S. aureus-onverdacht certificaten

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Feestelijke uitreiking eerste S. aureus-onverdacht certificaten

3-7-2014: 

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op de Nationale Rundveemanifestatie in Zwolle nam melkveehouder Jan Jaap van Nes het eerste S. aureus-onverdacht certificaat in ontvangst; hij scoort al vijf jaar lang bij elk tankmelkonderzoek nul punten voor S. aureus, een unieke prestatie.

Van Nes ontving het bijzondere certificaat uit handen van NRM-speaker Alice Booij. Zij roemde de jonge melkveehouder -die zelf aangaf 'niets bijzonders' te doen- om zijn kennelijk toch zeer secure werkwijze. Behalve Van Nes ontvingen ook de andere daarvoor in aanmerking komende aanwezigen hun certificaat. Zij hadden een persoonlijke uitnodiging voor de exclusieve bijeenkomst ontvangen. Zo’n 135 melkveehouders hebben de S. aureus-onverdacht status inmiddels behaald, dat is ruim 5 procent van alle deelnemers aan Tankmelk Uiergezondheid.


Melkveehouder Jan Jaap van Nes ontvangt het eerste S. aureus-onverdacht certificaat uit handen van NRM-speaker Alice Booij.

Sprekers tijdens de bijeenkomst waren onder andere Siem Jan Schenk (LTO Nederland), Mark Paauw (CONO Kaasmakers), melkveehouder Jan Swaag en UGA-dierenarts Jantijn Swinkels (GD). Zij riepen melkveehouders, de zuivel en toeleverende bedrijven op om vrijwillig samen te werken in de aanpak van S. aureus.
S. aureus is een venijnige en makkelijk overdraagbare bacterie, een van de belangrijkste verwekkers van mastitis, en komt voor op zo’n driekwart van de Nederlandse melkveebedrijven.


Siem Jan Schenk van LTO Nederland opende de bijeenkomst.

Een bijzondere erkenning

De S. aureus-onverdacht status is een bijzondere erkenning voor bedrijven waar een jaar lang zeer weinig S. aureus in de tankmelk is aangetroffen. “Doel van de status is om melkveehouders te motiveren de uiergezondheid aan te pakken. S. aureus onder controle betekent gezondere koeien, meer werkplezier en een hogere levensproductie”, aldus Jantijn Swinkels. “Bovendien biedt de status en goede basis om succesvol selectief droog te zetten.”


“Wie de S. aureus-onverdacht status bereikt, levert een hele bijzondere prestatie”, aldus UGA-dierenarts Jantijn Swinkels.

Voorwaarden status

De S. aureus-onverdacht status is te behalen via Tankmelk Uiergezondheid Standaard. Hiermee wordt de tankmelk automatisch tien keer per jaar onderzocht op de zeven belangrijkste (groepen) mastitisverwekkers. Aan de uitslag is een puntensysteem gekoppeld. De onverdacht status wordt toegekend wanneer op jaarbasis maximaal zes punten zijn gegeven over de laatste tien uitslagen en nul punten over de laatste drie uitslagen.

De UGA Wijzer helpt melkveehouders om de uitslag samen met de dierenarts te vertalen naar praktische managementmaatregelen. Deze online adviesmodule is te vinden via www.gddiergezondheid.nl/ugawijzer (ook voor robotmelkers).


Bij binnenkomst werd iedereen hartelijk welkom geheten door UGA-uiergezondheidsspecialist Hans Miltenburg (rechts).


Gezellige drukte tijdens de lunch voorafgaande aan de bijeenkomst.


UGA-dierenarts Christian Scherpenzeel (links) in gesprek met o.a. Mark Paauw van CONO Kaasmakers (midden), één van de sprekers tijdens de bijeenkomst.


Alle aanwezigen hadden een persoonlijke uitnodiging van het UGA-team ontvangen.


Maatschap Van Nes Lamboo scoort al vijf jaar lang bij elk tankmelkonderzoek nul punten voor S. aureus, een unieke prestatie!


Na afloop krijgen ook alle andere daarvoor in aanmerking komende melkveehouders hun certificaat overhandigd. UGA-uiergezondheidsspecieliast Sabine Tijs feliciteert hier een van de gelukkigen.


Op de GD-stand werd achteraf nog uitgebreid nagepraat met diverse leden van het UGA-team.


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.