Elburgse veehouders slaan handen ineen tegen Neospora

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Elburgse veehouders slaan handen ineen tegen Neospora

7-7-2014: 

In Elburg is een groep veehouders  gezamenlijk begonnen met het plaatsen van Neospora-waarschuwingsbordjes langs de weilanden. De actie kreeg lokaal veel aandacht, onder andere omdat één van de bordjes werd geplaatst door de plaatselijke wethouder, Henk Wessel. De initiatiefnemers, melkveehouder Sjaak ten Have en zijn buurtgenoot Gerrit Pompert, werden onlangs in het zonnetje gezet door GD-buitendienstmedewerker Albertine van ’t Hoog.


Albertine van ’t Hoog bracht melkveehouder Sjaak ten Have (midden) en zijn buurtgenoot Gerrit Pompert onlangs een bloemetje namens de GD.

“Hondenpoep in en langs het weiland was hier al langere tijd een probleem”, vertelt Ten Have. “Er zijn hier speciale uitlaatstroken, waar honden uitgelaten mogen worden. Voorwaarde is dat de hond-eigenaar een schepje meeneemt om de poep op te ruimen. Omdat men zich niet bewust is van de risico’s voor de koeien, wordt de poep van het pad geschept en zo het weiland in gegooid. Het is zaak wandelaars met honden duidelijk te maken dat koeien ziek kunnen worden van hondenpoep, en daar zijn de Neospora-waarschuwingsbordjes een ideaal middel voor.”

Op ooghoogte
Ten Have bestelde eerst alleen een bordje voor zichzelf. Om het op een nette manier op ooghoogte te kunnen bevestigen schakelde hij de hulp in van zijn buurtgenoot Gerrit Pompert, werkzaam bij een wegenbouwbedrijf. Pompert: “Ik heb een plankje met een beugel aan het bordje gemaakt, zodat het makkelijk aan een paal van bijvoorbeeld een verkeersbord te bevestigen is. We hebben toestemming van de gemeente om het op deze manier te doen. “

“We hebben al snel andere veehouders in de buurt erbij betrokken”, vult Ten Have aan. “Daar zijn we de bordjes nu ook aan het bevestigen.” Pompert:  “Ook hebben we er aandacht voor gevraagd in de lokale media en op de wijkavond. Het is mooi om te zien hoe begripvol mensen zijn. Het in de wei gooien van poep is geen kwade opzet; men weet gewoon niet beter. We zien duidelijk effect van de actie en krijgen veel positieve reacties. Inmiddels heb ik ook al aanvragen van veehouders buiten Elburg.”

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.