Actuele situatie AI-infecties

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Actuele situatie AI-infecties

14-7-2014:  In het eerste kwartaal van 2014 zijn in Nederland in totaal zeven besmettingen met H5 aangetoond, waarbij twee bedrijven zijn geruimd omdat het virus nog aanwezig was. In het tweede kwartaal heeft bloedonderzoek op nog eens drie bedrijven uitgewezen dat een H5-infectie had plaatsgevonden. Op deze bedrijven werd het virus via PCR-onderzoek niet meer aangetoond. Alle getroffen bedrijven hebben uitloop. Niet bij elke laagpathogene AI-infectie is er sprake van duidelijke klinische verschijnselen. Het is in ieder geval wel duidelijk dat AI-virus door Nederland gaat of is gegaan, waarbij de meeste gevallen in het midden van het land zijn gelokaliseerd.  

Daarnaast is in mei met de gangbare monitoring een H9-infectie vastgesteld op een kalkoenbedrijf. Daarvan is inmiddels bekend dat het gaat om een H9N2-infectie.

Aangezien de dieren ondertussen geslacht zijn en bloedonderzoek heeft uitgewezen dat geen andere bedrijven in de buurt met H9 zijn besmet, heeft het PPE besloten geen verdere maatregelen te nemen. 

Pluimveehouders wordt gevraagd extra alert te zijn op klinische verschijnselen en ook bij twijfel tijdig hun dierenarts in te schakelen. Dierenartsen wordt verzocht de beschikbare instrumenten (meldingen, inzenden voor sectie en de mogelijkheid van AI-uitsluitingsswabs) optimaal te benutten. Ter voorkoming van verdere verspreiding is aandacht voor hygiënemaatregelen uiteraard van groot belang.

pluimvee


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.