Aanpak Mycoplasma synoviae (M.s.) en M.s.-vaccinatie

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Aanpak Mycoplasma synoviae (M.s.) en M.s.-vaccinatie

28-7-2014:  M.s. is vaak in een kip aanwezig zonder dat de kiem aanleiding geeft tot ziekteproblemen. Slechts een beperkt aantal M.s.-stammen is ziektemakend en kan laesies veroorzaken zoals luchtzakontsteking, gewrichtsontsteking en eipuntschaalafwijkingen.

Het is aangetoond dat M.s.-vaccinatie kan bijdragen tot het verminderen/ voorkómen van deze laesies. Echter, informatie uit onderzoek en nieuwe veldgegevens laten duidelijk zien dat een M.s.-vaccinatie het aanslaan van een M.s.-veldinfectie niet altijd voorkómt.

Een gevaccineerd koppel dat M.s.-besmet raakt, kan een risico zijn voor besmetting van andere (vrije) bedrijven. Het is bekend dat M.s. overgedragen kan worden van moederdieren op nakomelingen.
Recente monitoringsgegevens (2e kwartaal 2014) laten zien dat 32% (20/62) van M.s.-gevaccineerde vleesvermeerderingskoppels tevens besmet zijn met een M.s.-veldinfectie. Het is onbekend in hoeverre M.s.-vaccinatie de overdracht van moederdieren op nakomelingen (bijvoorbeeld van vleesvermeerdering naar vleeskuikens) van een M.s.-veldstam tegengaat.

Of vaccinatie bijdraagt in de vermindering van de uitscheiding van de kiem, zoals dit bekend is voor M.g., is nog onbekend voor M.s. De GD doet hier momenteel onderzoek naar. 

Een ander belangrijk aspect van M.s.-vaccinatie, is dat de levende M.s.-vaccinstam kan spreiden van gevaccineerde koppels naar niet-gevaccineerde koppels, zowel binnen als tussen stallen op eenzelfde bedrijf. Dit laatste interfereert met de aanpak van M.s. in de Nederlandse pluimveehouderij.

De M.s.-prevalentie is laag in de fok (vlees en leg), legvermeerderings-, opfok-leg- en kalkoenensector. Dit resultaat is bereikt zonder toepassing van vaccinatie, echter wel door het toepassen van frequente monitoring, kanalisatie binnen de hele keten (inclusief broederijen), strikte hantering van hygiënemaatregelen en het vrijwillig slachten van M.s.-besmette reproductiekoppels.

Lees voor meer informatie over M.s.-monitoring het artikel uit GD Pluimvee 56, Juli 2014

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.