Verwerpersprotocol voor rundveebedrijven

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Verwerpersprotocol voor rundveebedrijven

19-6-2014:  Omdat verwerpen voor rundveebedrijven een lastig en kostbaar bedrijfsprobleem kan zijn, heeft de GD met financiering van de Zuivel een verwerpersprotocol ontwikkeld. Het is vooral geschikt voor bedrijven waar te veel dieren verwerpen door andere dan de bekendste infectieuze oorzaken. Met het protocol kunnen veehouders en dierenartsen op een handige en structurele manier naar de oorzaak van verwerpen zoeken.

Het blijft verstandig om eerst de bekende besmettelijke oorzaken te onderzoeken of uit te sluiten. Dit kan door het verplichte bloedonderzoek op brucellose uit te breiden met andere bepalingen (denk aan IBR, neospora, salmonella, leptospirose) en door sectie van de verworpen vrucht met nageboorte. Ook kan, afhankelijk van de BVD status van het bedrijf, het uitvoeren van een BVD quickscan zinvol zijn. Als hier niets uitkomt, biedt het verwerpersprotocol handvatten om structureel de bedrijfsvoering na te lopen op mogelijke risicofactoren. 

Deze protocollen zijn te vinden onder diergezondheid/management, klik hier. Hier zijn ook plannen van aanpak te vinden voor een aantal vaak gevonden risicofactoren.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.