Resistentie-ontwikkeling; punt van zorg bij parasitaire infecties

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Resistentie-ontwikkeling; punt van zorg bij parasitaire infecties

19-6-2014: 

Resistentie-ontwikkeling bij parasitaire infecties is een punt van zorg bij kleine herkauwers. In 2012 is voor het eerst moxidectine-resistentie in Nederland vastgesteld. In 2013 hebben meerdere dierenartsen melding gedaan van verdenkingen van resistentie voor moxidectine. Infecties met H. contortus, de rode lebmaagworm, werden al in de eerste helft van 2013 vastgesteld  bij voor pathologisch onderzoek aangeboden schapen. In het eerste halfjaar van 2013 zijn op grote schaal voorjaarsinfecties met leverbot voorgekomen. Een voorjaarsinfectie komt niet vaak op deze schaal en ging gepaard met acute leverbotziekte en sterfte. Daarna heeft leverbot ook in de tweede helft van 2013 tot sterfte op schapenbedrijven geleid. Verdere verspreiding van triclabendazol-resistentie is een punt van zorg.

Lees hier de hoofdpunten Monitoring Diergezondheid Kleine Herkauwers over de tweede helft van 2013

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.