Preventie en aanpak van houw

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Preventie en aanpak van houw

5-6-2014: 

De GD Veekijker wordt regelmatig gebeld over meldingen van uitbraken van houw bij volwassen koeien. Het is een koppelaandoening die meestal veroorzaakt wordt door Moraxella bovis of Moraxella bovoculi. De verwekker kan worden aangetoond door middel van oogswabs. De verspreiding binnen een koppel vindt plaats door direct diercontact van koe tot koe of indirect door vliegen.
  

Preventie en aanpak:

Ter preventie is het belangrijk om adequate vliegenbestrijding toe te passen. Daarnaast om verspreiding te verminderen is het noodzakelijk aangetaste dieren te isoleren. Daarbij  iseen snelle individuele behandeling belangrijk. Indien er niet of laat behandeld wordt, kan de ontsteking (zeer pijnlijk) verergeren wat kan leiden tot beschadigingen en uiteindelijk zelfs perforatie van het hoornvlies. Bespreek de behandelmogelijkheden met uw dierenarts.

Verloop:

De tijd tussen de besmetting en het optreden van verschijnselen beslaat enige dagen tot 3 weken. In besmette koppels zijn met 2-8 weken de meeste aangetaste dieren (20-25%) te zien, zo bleek eerder uit onderzoek door de GD. Soms blijft de infectie echter maanden in het koppel aanwezig.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.