Lancering S. aureus-onverdacht status

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Lancering S. aureus-onverdacht status

19-6-2014: 

Op de Nationale Rundvee Manifestatie (NRM) in Zwolle lanceert het UGA-team van de GD de S. aureus-onverdacht status; de eerste diergezondheidsstatus op het gebied van uiergezondheid in Nederland.

De S. aureus-onverdacht status is een bijzondere erkenning voor melkveebedrijven waar een jaar lang geen of zeer weinig Staphylococcus aureus in de tankmelk is aangetroffen. Doel van de status is om melkveehouders te motiveren de uiergezondheid aan te pakken. S. aureus onder controle betekent fittere koeien, meer werkplezier en een hogere levensproductie. Bovendien biedt de status en goede basis om succesvol selectief droog te zetten.

Eerste certificaten
Tijdens een speciale bijeenkomst op de NRM zal onder andere GD-dierenarts Jantijn Swinkels ingaan op het belang van een goede aanpak van S. aureus en de voordelen van de onverdacht-status. Hiervoor zijn veehouders uitgenodigd die in aanmerking komen voor het S. aureus-onverdacht certificaat. Journalist en NRM-speaker Alice Booij zal tijdens de bijeenkomst het eerste certificaat uitreiken aan Jan Jaap van Nes; hij scoort al vijf jaar lang bij elk tankmelkonderzoek nul punten voor S. aureus, een unieke prestatie.

Voorwaarden status
De S. aureus onverdacht-status is te behalen via Tankmelk Uiergezondheid (TMU). Hiermee wordt de tankmelk automatisch periodiek onderzocht op de zeven belangrijkste (groepen) mastitisverwekkers. Aan de uitslag is een puntensysteem gekoppeld. De status S. aureus-onverdacht wordt toegekend wanneer op jaarbasis maximaal zes punten zijn gegeven over de laatste tien uitslagen en 0 punten over de laatste drie uitslagen.

De UGA Wijzer helpt melkveehouders om de uitslag samen met de dierenarts te vertalen naar praktische managementmaatregelen. Deze online adviesmodule is te vinden via www.gddiergezondheid.nl/ugawijzer (ook voor robotmelkers).

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.