Bloedneuzen bij een hoog percentage koeien op drie melkveebedrijven

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Bloedneuzen bij een hoog percentage koeien op drie melkveebedrijven

19-6-2014: 

GD-Veekijker kreeg vanaf dec. 2013 tot febr. 2014 drie meldingen van twee dieren artsenpraktijken over hoogproductieve melkveebedrijven (BSK’s 50 – 54) waar 20 – 90% van de melkkoeien beiderzijdse neusuitvloeiing had met bloed bij menging. Opvallend was dat het beeld niet gepaard ging met andere ziekte verschijnselen (geen koorts, melkproductiedaling, hoesten en/of niezen). Differentiaal diagnostisch kan worden gedacht aan IBR, andere luchtweginfecties, longworm, pensverzuring, irritatie van de slijmvliezen door klimaat, stof of schimmelsporen. Bij de onderzoeken op IBR virus in neusswabs werd op de bedrijven geen IBR-virus aangetoond.

Op één bedrijf was de mestkelder gaan schuimen tot boven de roosters wat mogelijk irritatie van de slijmvliezen kan hebben veroorzaakt, op de andere bedrijven werd door de betreffende practicus geen risicofactor gevonden. 

De problemen verdwenen na enkele dagen spontaan. Ondanks dat er geen duidelijke oorzaken zijn gevonden, lijkt irritatie van het neusslijmvlies het meest waarschijnlijk.


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.