Schapen, schapen en... geiten op de Dag van het Schaap

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Schapen, schapen en... geiten op de Dag van het Schaap

31-5-2014:  Voor het eerst draaide de Dag van het Schaap niet alleen om schapen: een hele hal was zaterdag gevuld met mekkerende geiten. Dus er was dit jaar ook een geheel nieuwe missverkiezing: naast het mooiste schaap van Nederland, is er de komende twee jaar ook een mooiste geit van Nederland. 

De veertiende editie van de Dag van het Schaap, in het vernieuwde federatiecentrum van de KNHS in Ermelo, stond bol van activiteiten. Met twee hallen vol met schapen, een hal vol met geiten, tientallen stands (waaronder die van de GD), eetkraampjes, een wolplein, workshops en zelfs een leverbotexcursie van GD’er Lammert Moll, was er genoeg te doen. Niet alleen voor schapen- en geitenhouders, maar ook voor kinderen, handwerksters en mensen die er gewoon een dagje op uit wilden op een zonnige zaterdag.

Mooiste geit

Het hoogtepunt was uiteraard de verkiezing van de allereerste mooiste geit van Nederland. Dat werd nota bene, zoals de jury hem noemde, een ‘kollossale boerbok’ genaamd Quintus ‘W’. De eigen gefokte bok van Piet Weessies uit Bunschoten won al eerder een verkiezing, maar met deze overwinning maakte de geitenhouder een vreugdesprongetje. Hij mag zich twee jaar lang de houder van de mooiste geit van Nederland noemen. Van de GD ontvangt hij een foto op canvas met zijn bijzonder mooie dier.

 

Parasieten

Maar ook bij de GD-stand was genoeg te doen. Die stond de hele dag in het teken van maagdarmwormen en leverbot. Beweidingsmanagement moet voor een hoop bezoekers geen raadsel meer zijn, want de workshop van Piet Vellema over parasieten zat de hele dag vol. De deelnemers kregen vooraf de instructie om hun beweidingsschema mee te nemen, zodat ze die konden bespreken tijdens de workshop. De hele dag kreeg Piet kleine groepjes aan tafel, die hij uitlegde hoe ze het beweidingsschema zo konden maken, dat ze zo min mogelijk hoeven te ontwormen. 

 

Leverbot

Zeven kilometer verderop wachtte Lammert Moll deelnemers van de workshop leverbot op, die met een busje heen en weer werden gereden naar een rundveebedrijf waar leverbotslakken te vinden waren. Gewapend met een zeefje en een pincet konden deelnemers zelf leverbotslakjes opsporen. Dat bleek nog verraderlijk lastig: sommige leverbotslakjes zijn niet groter dan modderzandkorreltjes. Met de hulp van Lammert leerden deelnemers de slakjes onderscheiden, en met succes. 

Diergezondheid

Specialist René van den Brom gaf aan een volle zaal uitleg over actuele dierziekten bij schapen en geiten. Hij besteedde aan de hand van filmpjes aandacht aan de ziekten die de GD de afgelopen tijd bij schapen is tegengekomen en besprak de oorzaken daarvan. Specialist Karianne Lievaart-Peterson gaf naast de stand, waar een paar schapen stonden, klinische lessen. Daarmee liet ze zien wat mensen, door goed te kijken, kunnen aflezen aan een schaap en hoe ze zo eventuele gezondheidsproblemen kunnen herkennen.

De veertiende editie van de Dag van het Schaap was wederom een dag waarop de professionele schapen- en geitenhouderij en de hobbyhouderij elkaar konden ontmoeten: een evenement waarop iedereen die iets met schapen en geiten heeft zijn hart kon ophalen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.