Rapportage project “Paratuberculose in de melkgeitenhouderij”.

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Rapportage project “Paratuberculose in de melkgeitenhouderij”.

14-5-2014:  Paratuberculose is een langzaam voortschrijdende, infectieuze ontsteking van het laatste deel van de dunne darm van herkauwers. Vooral jonge dieren zijn vatbaar maar de klinische verschijnselen doen zich op latere leeftijd voor. De verwekker is Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis (Map), ook wel Mycobacterium johnei genoemd. De infectie vindt plaats door orale opname van de bacterie bijvoorbeeld met besmette grond, besmet voer of water of door het zuigen aan een met mest bevuild uier. De belangrijkste uitscheidingsroute is met de mest. Echter, besmetting is ook mogelijk in de baarmoeder, door biest en melk, en inmiddels is ook inhalatie als route aangetoond.

Paratuberculose is een lastig te bestrijden aandoening die op veel Nederlandse melkgeitenbedrijven voorkomt. De ziekte veroorzaakt directe schade die van bedrijf tot bedrijf kan variëren, onder andere door voortijdig afvoer van dieren vanwege een verminderde melkproductie. De meeste gebruikte diagnostiek voor paratuberculose die door GD wordt aangeboden is een ELISA in de melk en het bloed, PCR in mest en pathologie. Er zijn nog geen certificeringsprogramma’s, zoals bij rund wel het geval is.

De resultaten behaald in de eerste twee-en-een-half jaar van het Project Paratuberculose heeft zeer veel informatie opgeleverd. Alle uitkomsten zijn verwerkt in een verslag. Deze rapportage is opgeleverd aan de opdrachtgever van het project “oude stijl” het Productschap Zuivel. De inhoud van het rapport is openbaar.

Deze uitkomsten zouden niet tot stand zijn gekomen zonder de zeer toegewijde deelname van twintig melkgeitenhouders die aan dit project hebben deelgenomen. Daarnaast heeft ook Organic Goat Milk Coöperation zich op eigen initiatief en kracht verbonden aan het project. 

In 2013 is dit project overgegaan in een topsectoren project, met meer fundamenteel onderzoek, ook hier is GD projectleider van. Bij de Veekijker en via directe contacten worden in toenemende mate vragen gesteld over de aanpak van paratuberculose in de melkgeiten- en schapenhouderij. Er lijkt dus behoefte aan meer kennis/begeleiding op het gebied van paratuberculose.

De essentie van dit project was:

 • Inzicht in mate van paratuberculose-besmetting op Nederlandse melkgeitenhouderijen;
 • Kennis en ervaring uitwisseling op het gebied van paratuberculose;
 • Samen met de twintig deelnemende geitenhouders nadenken over mogelijke strategieën in de aanpak van paratuberculose;
 • Mogelijk start maken met beheersing paratuberculose in Nederlandse melkgeitenhouderij.

Dit gebeurt door nauwe samenwerking tussen praktijk en wetenschap; tussen biologische en gangbare landbouw en door diverse wetenschappelijke disciplines. 

Klik hier voor de eindrapportage van het project ‘paratuberculose in de melkgeitenhouderij’.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.