Kreupelheid: nadere analyse

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Kreupelheid: nadere analyse

12-5-2014:  De laatste tijd worden steeds meer vragen gesteld aan de Veekijker over kreupelheid.

Om een beter inzicht te krijgen in de aard van die vragen is in het laatste kwartaal van 2013 doorgevraagd naar de aard van de problemen. De meeste vragen gingen over vleesvarkens gehouden op betonrooster. Vaak betrof het problemen die zich openbaarden binnen enkele weken na opleg. In veel gevallen ging het om ‘luxe’ vleesvarkens. De genoemde symptomen waren stramheid, steile pootstand, leggers, dikke gewrichten en moeilijk overeind komen. De geschatte prevalentie van de beenwerkproblemen liep uiteen van 10% tot boven de 25%. Het drinkwater was meestal uit eigen bron en in een derde van de gevallen aangezuurd. In enkele gevallen is sectieonderzoek uitgevoerd door de GD. Enkele diagnoses waren osteochondrose gepaard aan gewrichtsontsteking en een geval van rachitis met kraakbeendefecten.

Eveneens is in enkele gevallen bloedonderzoek uitgevoerd. Daaruit bleek ten minste één keer dat de botopbouw achterbleef. Harde conclusies zijn hieruit nog niet te trekken, maar het vermoeden bestaat dat in een aantal gevallen sprake was van verstoringen in het proces van bot- en / of kraakbeenontwikkeling. Dat kan samenhangen met de soms hoge belasting van gewrichten maar ook met de voeding (o.a. calcium- / fosforvoorziening, vitamine D3). Het effect van aanzuren van drinkwater (of voer) verdient ook aandacht, aangezien dieren bij een dreigende verzuring van het lichaam de zuurgraad neutraal proberen te houden door onder andere het vrijmaken van calciumfosfaat uit de botten.

varkens

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.