Histomonosis niet alleen een kalkoenenprobleem

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Histomonosis niet alleen een kalkoenenprobleem

20-5-2014:  Blackhead is een parasitaire ziekte die gepaard gaat met necrotiserende ontsteking van de blindedarmen en de lever. De ziekte veroorzaakt vooral problemen bij kalkoenen, maar is ook bekend bij kippen.

In 2013 is met name bij leghennen een stijging te zien in het aantal Histomonasinfecties ten opzichte van 2012, echter dit aantal is vergelijkbaar met voorgaande jaren. Bij kalkoenen werd een met 2012 vergelijkbaar aantal Histomonas-infecties aangetoond. Omdat Histomonosis bij kalkoenen over het algemeen gepaard gaat met hoge uitval (>50% is eerder regel dan uitzondering) veroorzaken de uitbraken veel economische schade. Om deze reden blijft aandacht voor deze ziekte in de kalkoenensector noodzakelijk.

In het vierde kwartaal is een sterke toename te zien van het aantal Histomonas-diagnoses bij reproductiepluimvee. Er worden met name monsters ingezonden van reproductiekoppels met een toename van het aantal achterblijvers en/of een toename in sterfte. Bij sectie worden in deze koppels bij een aantal dieren histomonaslaesies gevonden.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.