Het insturen van AI-uitsluitingsswabs is kosteloos

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Het insturen van AI-uitsluitingsswabs is kosteloos

27-5-2014:  De afgelopen jaren is met enige regelmaat laagpathogene AI (LPAI) gevonden in koppels pluimvee, met name in koppels met uitloop. Het betrof hier meerdere malen de typen H5 en H7, waarvan bekend is dat deze kunnen muteren naar een hoogpathogene AI (HPAI).

Vroege detectie van LPAI is daarom voor de sector van groot economisch belang. Naast de reguliere serologische monitoring en de meldingsplicht bij ernstige klinische klachten, bestaat er tevens de mogelijkheid voor de dierenarts om AI uit te sluiten door middel van het insturen van trachea- en cloacaswabs naar het CVI. De kosten voor dit onderzoek worden gedekt door het Diergezondheidsfonds en is dus gratis voor veehouders. 

De ervaring is dat koppels die besmet zijn met een laagpathogene AI soms weinig klinische klachten hebben. Een lichte productiedaling, ontkleurde eieren of een lichte daling in de voeropname worden met enige regelmaat gemeld als enige klachten. Het inzenden van AI-uitsluitingsswabs, zeker van uitloopkoppels, zou dus zeker niet alleen gedaan moeten worden bij ernstige problemen. Op deze wijze kunnen we als sector in een vroeg stadium ingrijpen en een mogelijke mutatie naar hoogpathogene AI voorkomen.


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.