Gevaarlijke mestgassen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Gevaarlijke mestgassen

6-5-2014: 

Giftige gassen vanuit de mestput zijn vermoedelijk de doodsoorzaak geweest van een groep zeugen in een kraamafdeling, in het najaar van 2013. De medewerker die bezig was de zeugen te wassen, werd onwel en heeft snel de afdeling verlaten. Korte tijd later waren de zeugen gestorven. In het algemeen komen mestgassen vrij als er beweging is in de mestput. Of mestgassen kunnen ontstaan nadat bijvoorbeeld een substantiële hoeveelheden voer per abuis in de mestput is beland. Of in het beschreven geval het wassen van de zeugen bijgedragen heeft aan het vrijkomen van de mestgassen is niet bekend. Het advies is om bij twijfel aan mestgassen altijd onmiddellijk de afdeling te verlaten, maximaal te ventileren en de brandweer te bellen om metingen te laten verrichten. Tegenwoordig zijn er kleine meters te koop die op de kleding gedragen kunnen worden die alarm slaan bij te hoge gehalten aan mestgassen (H2S of HCN) in de stallucht. 

Lees voor meer informatie over stalgassen en de gevaren daarvan, de artikelen in de GD Varken van juni 2013

Twee verschillende gasverklikkers; eentje voor H2S en eentje voor HCN.


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.