Bloedonderzoek op blaasjesziekte

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Bloedonderzoek op blaasjesziekte

30-5-2014:  In het kader van de exportcertificering door de NVWA is het monitoren op blaasjesziekte (SVD) sinds 1 januari 2014 niet meer verplicht. Het bloedonderzoek voor de ziekte  is niet langer meer volgens een algemene PVE-verordening geregeld. Door het ministerie van Economische Zaken (EZ) wordt het SVD-bloedonderzoek namelijk niet als publieke taak bestempeld. Bovendien is het onderzoek niet verplicht vanuit de Europese Unie (EU).  
De sector bepaalt nu zelf of en hoe ze deze verplichtingen wil voortzetten. De twee IKB-organisaties in Nederland hebben hierin een verschillende keuze gemaakt. IKB Nederland Varkens vindt het monitoren op SVD van groot belang voor de exportpositie van de Nederlandse varkenssector. De organisatie heeft de verplichting tot het monitoren van SVD daarom onderdeel gemaakt van het productievoorwaardenreglement. Voor IKB Nederland Varkens-deelnemers blijft de aansturing voor SVD-bloedmonsters door de GD daarom onveranderd. 

Voor de deelnemers aan IKB Varken zullen in het vervolg de bloedmonsters niet meer standaard onderzocht worden op SVD. Indien u deelnemer bent aan IKB Varken en wel wenst dat de bloedmonsters standaard op SVD worden onderzocht, kan dat natuurlijk en kunt u zich hier aanmelden.

De regelingen voor Ziekte van Aujezsky en KVP blijven onveranderd. Salmonella blijft onveranderd deel uitmaken van beide IKB-reglementen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.