Winnaars LIV-prijsvraag pluimvee

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Winnaars LIV-prijsvraag pluimvee

7-4-2014:  In oktober 2013 en februari 2014 vonden weer de Landbouwdagen Intensieve Veehouderij (LIV) plaats in respectievelijk Hardenberg en Venray.  Op beide beurzen is de GD-stand druk bezocht en hebben veel pluimveehouders meegedaan aan de prijsvraag. Zowel in Hardenberg als in Venray kregen de deelnemers drie vragen voorgelegd. Vraag 1 was: “Hoeveel procent van de Nederlandse pluimveekoppels krijgt drinkwater waarvan de kwaliteit minder geschikt tot ongeschikt is?” Het juiste antwoord was 30-35% (gebaseerd op laboratoriumgegevens van de GD uit 2012).

Bij vraag 2 diende men aan te geven wanneer schimmels en gisten in water het grootste risico voor de diergezondheid vormen. Het goede antwoord was “na gebruik van antibiotica in het water”. Ook als water geurloos is en er goed uitziet, kan de chemische samenstelling niet goed zijn voor dieren. Bovendien kunnen door toevoeging van middelen (zoals antibiotica, zuren en vitaminen) schadelijke bacteriën, schimmels en gisten ontstaan die met het blote oog niet te zien zijn. Als men langdurig antibiotica via het water verstrekt kunnen schimmels giftige stoffen gaan produceren.

Bij vraag 3 kon men schatten hoeveel eieren de vaas van de GD-stand bevatte. Van degenen die de eerste twee vragen goed beantwoord hadden, hebben de twee deelnemers die het dichtst bij het juiste aantal zaten een Samsung Galaxy Tablet gewonnen. De winnaar van de LIV Hardenberg is de familie Van Harten uit Barneveld. De winnaar van de LIV Venray is de familie Berkvens uit Ospel. Van harte gefeliciteerd!

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.