Tweede vondst herfsttijloos in hooi

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Tweede vondst herfsttijloos in hooi

10-4-2014:  De Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer heeft in een tweede hooimonster het giftige herfsttijloos aangetroffen.

Naar aanleiding van de publiciteit in de afgelopen dagen over de vondst van herfsttijloos in een monster, stuurde een fouragehandelaar uit het oosten van het land enkele planten in die hij niet vertrouwde. Deze planten waren afkomstig uit een partij hooi, die in december aangeleverd was vanuit het Eifelgebied. Na botanisch onderzoek heeft de GD bevestigd dat het inderdaad gaat om herfsttijloos. Herfsttijloos (Colchicum autumnale) is giftig voor alle dieren. De plant bevat colchicine dat onder meer schadelijk kan zijn voor ongeboren veulens, irriterend is voor de slijmvliezen, bloederige diarree veroorzaakt en problemen kan opleveren met de nierfunctie en het centraal zenuwstelsel. De betrokken handelaar heeft uit voorzorg het uit deze partij geleverde hooi zoveel mogelijk teruggehaald. De partij wordt verder terug getraceerd door de NVWA.

Mocht u ruwvoer hebben liggen waaraan u twijfelt, mogelijk omdat het uit een natuurgebied afkomstig is en/of omdat het planten bevat die u niet herkent, is het mogelijk dit te laten onderzoeken. Voor informatie kan uw dierenarts contact opnemen met de GD (0900-1770, optie 5).

Herfsttijloos (Colchicum autumnale)

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.