Dip in wateropname tijdens weideseizoen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Dip in wateropname tijdens weideseizoen

4-4-2014: 

Tijdens het weideseizoen bestaat de kans dat uw koeien buiten minder water drinken dan in de stal. Het is van groot belang om dan de oorzaak te vinden. Als koeien buiten minder water opnemen dan binnen, kan dat betekenen dat de waterkwaliteit daar verminderd is. Of de wateropname in de wei een probleem is, kunt u goed waarnemen bij het naar binnen halen van de koeien. Als veel dieren direct gaan staan drinken, dan hebben ze in de wei te weinig gedronken.

Voldoende drinkwaterpunten met een goede kwaliteit water zijn daarom essentieel voor de gezondheid van uw jongvee en melkkoeien. De koe vreet immers minder als zij geen of een slechte kwaliteit water tot haar beschikking heeft. In de weideperiode kan het water dat uw dieren buiten drinken een andere oorsprong hebben dan binnen. In de stal is het water uit de drinkbak bijvoorbeeld leidingwater, terwijl buiten gebruik wordt gemaakt van een eigen (grondwater)bron. Hierdoor treedt voor de koeien vaak een duidelijk smaakverschil op. Over het algemeen hebben koeien een hekel aan deze smaakverschillen, daardoor is de kans groot dat ze buiten minder water opnemen dan binnen. Let hierop tijdens het weideseizoen.

Een dip in wateropname van uw koeien kan worden veroorzaakt door een verminderde waterkwaliteit. Het is van groot belang om de oorzaak te vinden van deze verminderde opname, zodat u zo snel mogelijk kan bijsturen. Het water dat u aanbiedt kunt u periodiek laten controleren op geschiktheid als drinkwater voor koeien, met de GD Drinkbakcheck Rundvee, dé check op waterkwaliteit in de drinkbakken.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.