Blijf waakzaam voor AI

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Blijf waakzaam voor AI

7-4-2014: 

In Nederland zijn we de laatste maanden geconfronteerd met een aantal gevallen van laagpathogene AI (LPAI) van het type H5. Een aantal koppels, waar het virus daadwerkelijk werd aangetroffen, is geruimd. Daarnaast waren er ook gevallen waarbij bloedonderzoek uitwees dat er sprake was geweest van een H5-infectie, maar waarbij het virus niet meer in de betreffende koppels werd aangetoond. In die gevallen is het virus gelukkig niet gemuteerd van een laagpathogene naar een hoogpathogene variant.

Er zijn wereldwijd nog steeds veel problemen met hoogpathogene varianten van H5. H5N1-virussen lijken onuitroeibaar in grote delen van Azië, maar ook in delen van Noord-Afrika. Naast H5N1 wordt ook massale sterfte van pluimvee gemeld door H5N2 in China en H5N8 in Korea. Ook van de H7 zijn er problemen geweest met hoogpathogene varianten. Australië lijkt de H7N2-uitbraak die in het najaar van 2013 is begonnen onder controle te hebben. Laagpathogene H7-uitbraken zijn gemeld vanuit Mexico (H7N3) en China (H7N9).

Dat Influenzavirussen tot ernstige ziekteproblemen bij mensen kunnen leiden blijkt uit het aantal ziektegevallen veroorzaakt door H5N1. Sinds 2003 zijn wereldwijd al 389 sterfgevallen gemeld vanwege een infectie met dit virus. Ook het LPAI-virus H7N9 is verantwoordelijk voor sterfte bij de mens. Minimaal 23 mensen zijn door dit virus gestorven sinds maart 2013, toen het voor het eerst werd aangetoond. Sinds december 2013 wordt ook de, van pluimvee afkomstige, H10N8 genoemd als een influenzavirus dat voor sterfte bij de mens kan zorgen en in potentie een pandemie kan veroorzaken.

De situatie geeft aan dat we alert moeten blijven op uitbraken bij pluimvee om te voorkomen dat het virus muteert tot hoogpathogene AI of zich verspreidt naar de mens.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.