Herfsttijloos gevonden in paardenhooi

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Herfsttijloos gevonden in paardenhooi

27-3-2014: 

De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft eind maart de giftige plant herfsttijloos aangetroffen in een monster hooi, dat aangeleverd was voor onderzoek. Het monster hooi kwam uit een grote partij natuurhooi, die geïmporteerd was vanuit Duitsland (de Eifel). 

Een deel van deze partij is geleverd op een stoeterij in Brabant waar het ongeveer vier weken is gevoerd. De onbekende planten die erin zaten lieten de meeste paarden liggen. Twee paarden aten echter wel alles op: zij werden na een week of vier ziek. Het ene paard kreeg koliek, werd apathisch en is geëuthanaseerd, het andere paard kreeg diarree en bleef leven. De rest van de dieren heeft tot op heden geen klachten. 

Herfsttijloos (Colchicum autumnale) is in Nederland als wilde plant hoogst zeldzaam maar komt in zuidelijkere gebieden in Europa veel voor. De plant is giftig voor meerdere diersoorten, waaronder het paard. Ze bevat colchicine, dat onder meer schadelijk kan zijn voor ongeboren veulens, de slijmvliezen irriteert, diarree veroorzaakt en problemen kan opleveren met de nierfunctie en het centraal zenuwstelsel. Uiteraard is de leverancier van het hooi ingelicht. 

Het is nog niet duidelijk of de partij hooi in zijn geheel reeds achterhaald is, de NVWA is momenteel druk bezig dit uit te zoeken. Mocht u ruwvoer hebben liggen waaraan u twijfelt, mogelijk omdat het uit een natuurgebied afkomstig is en/of omdat het planten bevat die u niet herkent, is het mogelijk dit te laten onderzoeken. Voor informatie kan uw dierenarts contact opnemen met de GD (0900-1770 optie 5).

Herfsttijloos (Colchicum autumnale)

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.