Biestgift bij melkgeitenlammeren

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Biestgift bij melkgeitenlammeren

27-3-2014:  Biest: veel, vlug en vaak is goed. Maar de keuze voor een type biest bij melkgeitenlammeren is helemaal afhankelijk van de bedrijfssituatie en het doel van de lammeren. Het gebruik van biest biedt grote voordelen, maar kan ook gevaren opleveren. Ziektes als CAE, CL en paratuberculose worden zeer effectief  overgedragen op de pasgeboren lammeren.

Mogelijkheden

Er zijn diverse mogelijkheden. Eigen geiten, vooral oudere, hebben specifieke bedrijfseigen afweerstoffen. Als het bedrijf vrij is van CAE en CL en er geen aanwijzingen zijn voor paratuberculose, is eigen geitenbiest een goede keuze. Één op één biest, zoals de natuur het bedoeld heeft, is logistiek een hele opgave, tenzij de lammeren zelf bij de geit mogen drinken. Daarnaast is droogstand voor de bevalling het beste: als de geit is doorgemolken voor de geboorte van de lammeren is een groot deel van de biest weg. Biest van opfokgeiten is er altijd, en is vaak veiliger. Oudere geiten geven namelijk wel kwalitatief betere biest, maar bij aanwezigheid van CAE, CL of paratuberculose, is het besmettingsgevaar nog groter (want: hoe langer de ziekte aanwezig is, des te groter het besmettingsgevaar).

Het doel van de lammeren is ook van belang bij de keuze voor het type biest. Voor bokjes die weggaan voor de mesterij kan andere biest gebruikt worden dan voor beoogde opfokdieren. Daarbij is een meng-koebiest een betere optie dan volledig koebiest. Sommige koeien maken afweerstoffen aan die bloedafbraak bij de geitenlammeren kunnen veroorzaken. Bij gebruik van mengbiest is dat risico verminderd. Beter is om biest van verschillende koeien niet te mengen, maar achtereenvolgens te geven.

Wie helemaal veilig wil zijn, kan kunstbiest gebruiken. Daarbij is het wel belangrijk om de fabrikant te vragen waar de grondstoffen vandaan komen en hoe ze bewerkt zijn.

Hoeveelheid

In de natuur drinken lammeren veel, vlug en vaak. Vaak kleine beetjes is de beste manier, maar kan alleen als ze zelf mogen drinken en dat kan logistiek lastig zijn. Bij het aanbieden van biest is het goed om de hoeveelheid aan te passen aan het geboortegewicht, zie daarvoor de onderstaande tabel. Het eerste biestmaal kan binnen een uur na de geboorte aangeboden worden, binnen zes uur na de geboorte dient het lam tenminste één volledig biestmaal te hebben gehad. Bij voorkeur drinken de lammeren zelf, dat voorkomt dat ze pensdrinkers worden (anders worden ze kleischijters). Ingeven met een sonde kan alleen als zelf drinken echt niet wil.

 

Biestbehoefte bij geitenlammeren (Bron: Diseases of the Goat by John Matthews)

Geboortegewicht (kg)

Eerste biestmaal: 1 – 6 uur na geboorte (50-75 ml/kg)

Dagelijkse behoefte (ml)

3

150-200

600

4

200-300

850

5

250-475

1100

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.