Dreiging Afrikaanse Varkenspest

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Dreiging Afrikaanse Varkenspest

21-3-2014: 

Afrikaanse Varkenspest (AVP) is in januari 2014 de grens tussen Wit-Rusland en Polen overgestoken in een wild zwijn. Deze zeer ernstige ziekte tast uitsluitend varkens aan. De meeste besmette varkens sterven snel. Een uitbraak in Nederland zou desastreus zijn voor de sector. Vandaar dat sinds kort alle gevallen van verdenking op Klassieke Varkenspest ook gericht worden onderzocht op AVP. Belangrijker dan testen is echter het voorkomen van insleep. De kans dat zoiets gebeurt door besmette wilde zwijnen is klein, maar wel aanwezig. De kans op insleep door onzorgvuldig menselijk handelen is echter vele malen groter: in besmette vleesproducten overleeft het virus zeer lang, net als in mest. Het is dus van groot belang dat veetransportwagens goed gereinigd en ontsmet worden en dat geen import van vleeswaren (ook van geschoten wilde zwijnen) uit de risicogebieden in Oost-Europa plaatsvindt. 

Meer informatie over de Afrikaanse varkenspest.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.