Abortusdiagnostiek bij kleine herkauwers

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Abortusdiagnostiek bij kleine herkauwers

27-3-2014: 

Nu de lente er weer aankomt  en het lammerseizoen is begonnen, krijgt de GD veel vragen over abortus bij kleine herkauwers. Het probleem binnen de schapen- en geitenhouderij is frustrerend voor de meeste houders, niet alleen vanwege van de financiële verliezen, maar ook omdat een houder simpelweg gezonde en mooie lammeren wil.

Abortusdiagnostiek is belangrijk om de oorzaak van de abortus te achterhalen en eventueel verder leed bij (andere) dieren voorkomen. Omdat abortus zowel besmettelijke als niet-besmettelijke oorzaken kan hebben, is pathologisch onderzoek van belang. Melkgeiten en melkschapen die hebben geaborteerd komen vaak minder goed aan de melk. Als het om fokschapen gaat waarvan de (slacht)lammeren verloren gaan, kunnen de financiële verliezen aanzienlijk zijn. Daarnaast zijn, vanwege de zoönotische potentie van de infectieuze oorzaken, ook de gezondheid van de dierhouder, zijn familie, erfbetreders en soms zelfs de omgeving van bedrijven gebaat bij het achterhalen van de oorzaak.

Voor een (goede) diagnose is het belangrijk dat de GD de verworpen vrucht(en) en nageboorte(n) samen met een goede anamnese ontvangt voor pathologisch onderzoek. Het materiaal mag niet ingevroren zijn geweest. Kijk hier voor meer informatie

Voor een afwijkend aantal abortussen bij kleine herkauwers geldt een meldplicht. Als zo’n melding wordt gedaan, komt een specialistenteam naar het betreffende bedrijf. Het doel daarvan is om Coxiella burnetii en Brucella melitensis als oorzaak van de problematiek uit te sluiten.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.