Stijve overhouders

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Stijve overhouders

12-2-2014:  In de afgelopen weken zijn bij de Veekijker Kleine Herkauwers meerdere meldingen binnengekomen van drachtige ooilammeren die stijf en kreupel waren en waar op basis van de symptomen de waarschijnlijkheidsdiagnose “stijve overhouders” is gesteld. 
Deze aandoening wordt vrijwel altijd waargenomen bij drachtige ooilammeren in winters waarin voldoende gras beschikbaar is en de dieren niet zijn bijgevoederd met hooi en/of krachtvoer. Doordat het beendergestel van de ooilammeren nog niet is volgroeid en de skeletontwikkeling van de lammeren tijdens de dracht het een en ander vergt kan de aandoening ontstaan wanneer er onvoldoende calcium en/of fosfor worden opgenomen en de reserves aan vitamine D opraken. 

In eerste instantie wordt stijfheid waargenomen en in een later stadium wordt kreupelheid gezien. De aangedane ooilammeren liggen vaak erg veel en zullen hierdoor minder voer opnemen. De therapie bestaat uit het toedienen van vitamine D en het verstrekken van hooi en krachtvoer. 

Hoe sneller de behandeling wordt ingezet des te sneller zullen de dieren herstellen. Wanneer de aandoening niet tijdig wordt vastgesteld en behandeld kunnen verdikkingen aan beenderen optreden. Wanneer er ook verdikkingen in het bekken ontstaan kan dit voor problemen tijdens het aflammeren zorgen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.