Het belang van vitamine E voor droogstaande koeien

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Het belang van vitamine E voor droogstaande koeien

7-2-2014:  Koeien hebben tijdens de laatste 6-8 weken van de dracht de hoogste behoefte aan extra vitamine E in hun rantsoen. Vitamine E speelt, net als selenium, een belangrijke rol bij het voorkomen van aandoeningen rond het afkalven, zoals aan de nageboorte staan, acute baarmoederontsteking en mastitis. 

Weidegras bevat vaak voldoende vitamine E om bij 24-uursbeweiding te voorzien in de behoefte. Geconserveerd ruwvoer, zoals kuilgras, hooi en maïs, bevat vaak veel minder vitamine E en dan is extra voorziening vaak noodzakelijk. 

Hoeveel extra vitamine E een droogstaande koe nodig heeft naast het basisrantsoen, is niet exact vast te stellen. In de praktijk wordt bij het voeren van een winterrantsoen meestal geadviseerd om 1000-1200 Internationale Eenheden (IE) Vitamine E per dag extra te verstrekken, vaak in de vorm van droogstandsmineralen over het voer. Het verstrekken van mineralen via een voorraadbak is ongewenst, omdat de opname per dier heel erg kan wisselen. Bij een rantsoen zonder voldoende vers gras, zit in droogstandsbolussen  vaak onvoldoende Vitamine E  om te kunnen voorzien in deze extra behoefte.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.