Dé Mineralencheck uitgebreid met koperonderzoek

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Dé Mineralencheck uitgebreid met koperonderzoek

23-1-2014: 

Het abonnement GD Tankmelk Mineralen is per 1 januari 2014 uitgebreid. Behalve over de selenium- en jodiumvoorziening, zegt de uitslag nu ook iets over de kopervoorziening bij uw melkgevende koeien.
Sinds de lancering van dé mineralencheck begin vorig jaar hoorde de GD vanuit verschillende kanten dat er behoefte was aan inzicht in meer mineralen via tankmelkonderzoek. Een onderzoek op verschillende praktijkbedrijven wees uit dat er een duidelijk verband bestaat tussen de koperwaarden die via tankmelkonderzoek gemeten kunnen worden en de kopergehalten in het rantsoen. Tot nu toe werd de koperstatus bij koeien vaak in bloed gecombineerd met de bepaling van seleniumstatus (GSH-Px). Nu kan dus ook tankmelkonderzoek inzicht bieden. Dit is een eenvoudige manier om op koppelniveau ‘vinger aan de pols’ te houden; geeft u inzicht wanneer er sprake is van een kopertekort in het rantsoen bij uw koppel melkgevende koeien en helpt u zo bij te sturen. 

Een goede kopervoorziening is cruciaal voor een optimale gezondheid. Een kopertekort kan optreden door een werkelijk tekort aan koper in het rantsoen. Ook een verminderde benutting van koper door hoge gehaltes aan andere mineralen in het rantsoen, zoals molybdeen, ijzer en zink, kan resulteren in een kopertekort. 

Verschijnselen van een kopertekort bij uw melkkoeien kunnen zijn: een doffe haarkleur (soms een ‘koperbril’), een verminderde conditie, een verminderde melkproductie, diarree en/of een verminderde vruchtbaarheid. Een kopertekort bij jongvee kan zich uitten in verminderde (gewicht)ontwikkeling en verdikte kogels (“zogenaamde blokvoeten”). 

De nieuwe uitslag heeft voor koper drie klassen: tekort, mogelijk tekort en geen aanwijzingen voor een tekort. Een kopertekort vraagt direct om actie. Bij een mogelijk tekort aan koper kunt u de mogelijkheden tot bijsturen het beste bespreken met uw dierenarts en/of voeradviseur. 

Dé mineralencheck geeft u inzicht en helpt u bijsturen. Zo kunt u gezond en efficiënt voeren en dat is niet alleen goed voor uw vee, maar ook voor uw portemonnee! Lees hier meer over dé mineralencheck

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.