Eli(te)test beste koop

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Eli(te)test beste koop

6-1-2014:  De beoordelingen ‘als best getest’ en ‘beste koop’ kennen we allemaal van de Consumentenbond. Om te onderzoeken welke test voor zwoegerziekte en CAE deze predicaten verdient, is onlangs een vergelijkend testonderzoek gedaan. De Elitest die de GD gebruikt blijkt nog steeds de beste en meest betrouwbare resultaten te geven. De prestaties van de test in het laboratorium laten bovendien zien dat de testeigenschappen door de jaren heen stabiel zijn geweest.

De test die de GD nu gebruikt voor zwoegerziekte en CAE, de Elitest, is in 1999 gevalideerd en vergeleken met andere toen beschikbare testen. Omdat het streven is constant de beste kwaliteit te kunnen leveren, is de GD eind 2013 opnieuw op zoek gegaan naar de beste test, waarbij opnieuw ook de prijs-kwaliteit verhouding van de verschillende testen is meegenomen. In de test zijn de vijf belangrijkste testen uit Europa voor zwoegerziekte en CAE vergeleken.

De vijf testen zijn toegepast op ruim 800 ‘positieve’ en ‘negatieve’ schapen-  en geitenmonsters. De uitslagen van de testen zijn vergeleken met die van de huidige bevestigingstest (agar gel immunodiffusietest, AGIDT). Twee testen vielen na deze ronde af omdat de testen een aanzienlijk lagere gevoeligheid lieten zien voor het testen van zwoeger-seropositieve schapen. Bij de drie overgebleven kandidaten is daarna gekeken naar andere testkarakteristieken. Hierbij bleek één test minder robuust en herhaalbaar. Verder leek de detectielimiet van twee testen dusdanig hoog te liggen (dit betekent dat er veel afweerstoffen aanwezig moeten zijn, wil de test ze vinden) dat dit problemen zou kunnen opleveren bij het gezamenlijk testen van monsters (pooling).

De Elitest die de GD gebruikt bleek het meest specifiek en gevoelig. De test is bovendien voldoende herhaalbaar en robuust en heeft een lage detectiegrens. Alhoewel er een zeer goede andere test voor zwoegerziekte en CAE op de markt is, valt deze op basis van de kosten en de waarschijnlijk beperkte poolbaarheid af als kandidaat voor ‘beste test’ en ‘beste koop’. Deze test zal in de toekomst wel ingezet worden als bevestigingstest bij ongunstige uitslagen (confirmatie).

De Elitest wordt gebruikt in de certificeringsprogramma’s voor zwoegerziekte en CAE van de GD en dat blijkt nog steeds de beste keuze. Er worden in Nederland goedkopere, maar minder betrouwbare testen aangeboden, onder andere in certificeringsprogramma’s. Wanneer deze testen worden gebruikt, worden seropositieve dieren niet of later opgemerkt. De betrouwbare en gevoelige Elitest die de GD inzet zorgt voor een snelle ontdekking van mogelijke besmettingen, zodat alert kan worden gereageerd en ernstige gevolgen kunnen worden voorkomen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.