Nieuwenhuizen, van der Tol en Ziel winnaars Uiergezondheid Award 2013

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Nieuwenhuizen, van der Tol en Ziel winnaars Uiergezondheid Award 2013

10-12-2013:  Jan Nieuwenhuizen, Leon van der Tol en Riekus Ziel zijn op 4 december tijdens het Nationaal Uiergezondheidscongres beloond met de Uiergezondheid Award 2013. Zij werden door het UGA Team van de GD geprezen om de manier waarop zij de uiergezondheid op hun bedrijf naar een hoger plan hebben getild.
 

De drie winnaars zijn gekozen uit negen genomineerde melkveehouders. Tijdens de selectie heeft de jury gekeken naar concrete cijfers en verbeteringen die op een bedrijf waren doorgevoerd, maar vooral ook naar de motivatie van degene die de betreffende veehouder had voorgedragen. 

Jan Nieuwenhuizen: ‘het personeel uitleggen waarom je iets doet’

Jan en PaulienHet bedrijf van Jan en Paulien Nieuwenhuizen – vd Slot streeft al jarenlang naar een goede uiergezondheid. Dit blijkt wel uit de cijfers over 2012: het gemiddelde tankcelgetal lag op 59.000 cellen, slechts 3% en 2% van de dieren had een respectievelijk verhoogd / nieuw verhoogd celgetal en 12% van de koeien had klinische mastitis. Op het bedrijf wordt drie keer per dag gemolken, door 7 of 8 verschillende melkers per week, volgens vaste protocollen. De uitslagen van GD Tankmelk Uiergezondheid worden met het hele team uitvoerig doorgenomen en fungeren als monitoringsinstrument op het bedrijf. Goed aan het personeel uitleggen waarom je iets doet, is volgens Jan dé methode om alle medewerkers te motiveren en samen te werken aan een uitstekende uiergezondheid. 

Leon van der Tol: ‘blijven zoeken naar kleine dingetjes’

Leon en AlienLeon en Alien van der Tol-Oosting wisten een lastige periode met Klebsiella te overwinnen en pakten de uiergezondheid meteen kordaat aan. Er zijn flinke stappen gezet op het gebied van uiergezondheid. Over 2012 heeft dit bedrijf een gemiddeld tankcelgetal van 129.000 cellen, de percentages dieren met verhoogd / nieuw verhoogd celgetal waren respectievelijk 10% en 5%, bovendien was het percentage klinische mastitis in 2012 uitzonderlijk laag: 1,6%. De ambitie druipt er vanaf:  Leon blijft zoeken naar de kleine dingetjes die verstorend zouden kunnen zijn en probeert deze weg te nemen, zodat het celgetal mooi laag blijft. Hij is bereid om geld en tijd te steken in diergezondheid om zijn doel te bereiken en is daarmee een inspiratiebron  voor vele melkveehouders in Nederland.

Riekus Ziel: ‘rust reinheid en regelmaat’

Riekus en LinekeHet bedrijf van Riekus en Lineke Ziel-Scheffer was zes jaar geleden ook al genomineerd voor de awards (toen nog UGCN Awards), wat aangeeft dat het loont om consequent in te zetten op een uitstekende uiergezondheid volgens het principe ‘rust, reinheid en regelmaat’. Volgens de dierenarts past het gezegde ‘aan de top komen is misschien niet zo moeilijk, aan de top blijven wel’ dan ook exact bij dit bedrijf. Opvallend is dat het bedrijf is voorgedragen door zowel de dierenarts als de voervoorlichter. Er zijn bijzonder weinig uiergezondheidsattenties, wat resulteert in een uitmuntende uiergezondheid. In 2012 was het gemiddeld tankcelgetal 82.000 cellen, de percentages dieren met verhoogd / nieuw verhoogd celgetal waren respectievelijk 4% en 3%. Slechts 5% van de koeien had klinische mastitis. 

Het UGA Team feliciteert de winnaars van de Uiergezondheid Award 2013!

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.