Oorzaken vals-negatieve mestuitslag

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Oorzaken vals-negatieve mestuitslag

23-12-2013: 

Een negatieve mestuitslag op wormeieren terugkrijgen terwijl er waarschijnlijk wel sprake is van paarden met maagdarmwormen (kleine en grote strongyliden) die eieren uitscheiden. Oftewel: een vals-negatieve uitslag, hoe kan dat ontstaan?

Mest moet zo vers mogelijk worden ingestuurd naar het laboratorium, bij voorkeur tot aan het transport gekoeld bewaard, omdat de eieren zich anders ontwikkelen tot larven (> 24 uur) en niet meer kunnen worden geteld. Ook kan de dichtheid van het materiaal, bijvoorbeeld zoutoplossing, waarin de eieren moeten gaan drijven (floteren) te laag zijn. Dit zal voor de uitvoering van het mestonderzoek moeten worden gecontroleerd door het diagnostisch laboratorium en/of de maker van het flotatiemedium. Daarnaast kent iedere testmethode zijn beperkingen. Bij de GD wordt de McMastermethode gebruikt om het aantal strongylustype eieren per gram (EPG) mest te bepalen. Deze methode kent een vaststellingsdrempel (detectiegrens) van 50 eieren per gram. Onder deze detectiegrens is er kans dat men aanwezige eieren niet tegenkomt in de vloeistof die beoordeeld wordt. Dit betekent niet dat er een gevoeligere methode nodig is. De GD adviseert namelijk om individuele paarden die op de weide staan pas te behandelen bij 200 eieren per gram mest.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.