Nationaal Uiergezondheidscongres levert inspiratie en kennis op voor sterke uiergezondheid

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Nationaal Uiergezondheidscongres levert inspiratie en kennis op voor sterke uiergezondheid

5-12-2013: 

Gezonde koeien, gezonde melk, minder antibiotica

Het Nationaal Uiergezondheidscongres georganiseerd door Boerderij en de Gezondheidsdienst voor Dieren op woensdag 4 december in de IJsselhallen in Zwolle leverde nieuwe inzichten op voor gezonde koeien, gezonde melk en een lagere antibioticagebruik. Ruim 300 bezoekers hoorden specialisten tips geven over selectief droogzetten, behandelen en vooral ook voorkomen van mastitis. Een hoogtepunt was de uitreiking van de uiergezondheid Awards 2013.
 

“Melk is het beste voedingsmiddel ter wereld”, vertelde FrieslandCampina voorzitter Piet Boer het aandachtige gehoor bestaande uit voornamelijk veehouders, dierenartsen en adviseurs. “Als Nederlandse zuivel creëren we extra waarde doordat onze melk de basis is voor baby- en kindervoeding en er liggen nog meer kansen bij het produceren van voedsel voor kwetsbare groepen.” Boer riep de sector dan ook op om werk te maken van een nog betere uiergezondheid. “Een tankmelkcelgetal van 100.000 cellen/ml is goed haalbaar, daardoor zal de klinische mastitis afnemen en daarmee is selectief droogzetten en een lager antibioticagebruik gemakkelijker te realiseren.”

Selectief droogzetten = maatwerk

Het actuele onderwerp selectief droogzetten stond stevig op de agenda tijdens het congres. Christian Scherpenzeel, uiergezondheidsdierenarts bij de GD besprak de mogelijkheden om de door de overheid opgelegde richtlijnen bij het droogzetten op te nemen in de bedrijfsvoering. “Het is maatwerk per bedrijf en dan gevolgd door 'learning by doing'.” Hij gaf aan dat de juiste selectie van dieren van groot belang is, de infectiedruk op het bedrijf laag moet zijn en de weerstand van de koeien juist heel hoog. “Het management rondom de droogstand moet daarom ook dik in orde zijn wil selectief droogzetten kans van slagen hebben”, aldus Scherpenzeel die aangaf dat er met de huidige richtlijnen per 100 koeien 0,6 dieren extra mastitis krijgen. “Minder antibiotica gebruiken betekent nu eenmaal meer risico op mastitis lopen. De besparing van droogzetters is in dit geval meer dan de schade en kosten van extra mastitis.”

Het kan minder

Theo Lam, profileringshoogleraar en manager R&D bij de GD noemde dat 75% van de koeien in Nederland met antibiotica wordt drooggezet. “In Denemarken was dat door de strenge regels zo'n 10%, met meer mastitis tot gevolg. Inmiddels wordt 25% van de koeien met antibiotica wordt drooggezet. In Nederland kunnen we echt wel met wat minder toe.” Hygiëne noemt hij 'cruciaal' bij selectief droogzetten. “Zorg daarbij voor een zo laag mogelijk celgetal, zo min mogelijk infecties én een lage productie bij de  koe, dan heeft selectief droogzetten kans van slagen.”

Dierenarts Sofie Piepers van de Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Gent onderzocht het nut van vaccineren bij het voorkomen van uiergezondheidsproblemen. “Vaccinatie verhoogt de weerstand. Zo heeft de koe 50% minder kans op het krijgen van een S. aureus uierontsteking. Wanneer het dier toch geïnfecteerd raakt is de kans op genezing 70%.” 

Langer behandelen helpt niet

Nieuws op het Nationaal Uiergezondheidscongres leverde Jantijn Swinkels, uiergezondheidsdierenarts bij de GD. Jarenlang Europees onderzoek toonde aan dat langer behandelen van koeien met klinische mastitis zinloos is. “Volg het advies op de bijsluiter, dat is genoeg”, vertelde Swinkels die aangaf dat veehouders langer behandelen wanneer ze na twee dagen nog afwijkende melk zien. “Maar de antibiotica heeft de infectie al aangepakt, de ontsteking heeft tijd nodig om te genezen. Langer doorbehandelen heeft hiervoor geen zin.

Uitreiking Awards

Jan Nieuwenhuizen uit Zevenhoven, Riekus Ziel uit Sleen en Leon van der Tol van de maatschap Oosting uit Oldelamer kregen tijdens het congres de Uiergezondheid Award 2013 uitgereikt namens het UGA Team van de GD. Deze veehouders zetten het afgelopen jaar een opmerkelijke prestatie neer rondom de uiergezondheid. Nieuwenhuizen scoort een heel laag tankmelkcelgetal met  7 tot 8 verschillende melkers, Ziel werkt al jaren volgens het principe 'rust, reinheid en regelmaat', en Van der Tol wist een lastige periode met Klebsiella te overwinnen en pakte de uiergezondheid meteen kordaat aan. Lees meer over de winnaars.

V.l.n.r. Jan en Paulien Nieuwenhuizen-vd Slot, Leon en Alien van der Tol-Oosting, Siem-Jan Schenk, Riekus en Lineke Ziel-Scheffer en Theo Lam.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.