LPAI in Nederland en de EU: waakzaamheid blijft geboden

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

LPAI in Nederland en de EU: waakzaamheid blijft geboden

20-12-2013:  Eerder dit jaar is al melding gemaakt van de risico’s op insleep van laagpathogene Aviaire Influenza (LPAI), niet alleen van H5 en H7 maar ook van H9N2 die al een tijdje problemen veroorzaakt in Duitsland. In Nederlands bedrijfspluimvee is nog geen H9N2 aangetoond, wel andere H9-typen. Het risico van insleep blijft echter aanwezig. 

De recente H5-uitbraken op 30 november en 10 december op twee bedrijven (in respectievelijk Sint-Annen en Scheemda) maken duidelijk dat waakzaamheid geboden blijft. Beide bedrijven zijn geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dit is gebeurd op basis van Europese regels. De infectie is naar voren gekomen uit de monitoring op antilichamen in bloedmonsters die pluimveebedrijven een keer per jaar (en bij uitloop vier keer per jaar) voor AI-onderzoek dienen in te sturen. Op een bedrijf waren geen klinische problemen. Op het andere bedrijf was sprake van een licht wisselende productie en ontkleurde eieren. Op de website van EZ zijn de maatregelen die gelden in de gebieden rond deze bedrijven terug te vinden. 

Vermijd elk risico op insleep vogelpestvirus

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.