Hoofdpunten Monitoring Varkensgezondheidszorg 1e half jaar 2013

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Hoofdpunten Monitoring Varkensgezondheidszorg 1e half jaar 2013

18-12-2013:  De afdeling Varkensgezondheid van de GD benut verschillende informatiebronnen voor de monitor van de varkensgezondheid in Nederland. Eén daarvan is het registreren van vragen die telefonisch of tijdens bedrijfsbezoeken worden gesteld aan de varkensdierenartsen: de Veekijker. Daaruit stelt de GD overzichten samen ten behoeve van de sector en overheid.
 

In het eerste halfjaar van 2013 werden aan de Veekijker varkens de meeste vragen gesteld over PRRS, als het gaat om specifieke varkensziekten, direct gevolgd door Salmonella. PRRS blijft door de jaren heen de belangrijkste ziekteverwekker binnen de Veekijker, al neemt het percentage vragen geleidelijk iets af. Ook is deze dalende trend waarneembaar bij het aantal secties (vooral verworpen vruchten) waarbij PRRS als hoofddiagnose wordt gesteld.

De belangrijkste gezondheidsproblemen die telefonisch aan de orde kwamen zijn kreupelheid en diarree. De vragen over kreupelheid hebben vooral betrekking op gespeende biggen en op zeugen. Het aantal vragen aan de Veekijker over diarree, of infecties die daarmee te maken kunnen hebben zoals E. coli of Clostridium, is stijgend. Ook het aantal inzendingen van sectiemateriaal met maagdarmaandoeningen stijgt.

Lees hier de flyer "Hoofdpunten Monitoring Varkensgezondheidszorg eerste halfjaar 2013"


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.