De rol van hooi bij coccidiose en cryptosporidiose

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

De rol van hooi bij coccidiose en cryptosporidiose

28-11-2013:  Goed hooi is een prima voedermiddel voor jonge kalveren. Echter, als kalveren hooi vreten dat besmeurd is met mestdeeltjes, kan het vreten ervan een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van coccidiose, en in mindere mate cryptosporidiose. Bij beide ziekten is (ernstige) diarree een belangrijk verschijnsel. Cryptosporidiose komt vooral voor tot 3 weken na de geboorte. Coccidiose komt vooral voor bij kalveren rond het spenen.

Coccidiose komt ook voor bij kalveren na het spenen. Als hooi in de stal wordt getrokken, kan het besmeurd worden met mest en de daarin aanwezige ‘’eitjes". Als dit hooi vervolgens gevreten wordt, is een ernstige infectie met vermagering en zelfs sterfte niet denkbeeldig. Deze wijze van besmetting is voor een belangrijk deel te voorkomen door kort gehakseld hooi in een bak te voeren of door het hooi te verstrekken in een ruif met daaronder een morsbak.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.