Pas op voor koudestress bij kalveren

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Pas op voor koudestress bij kalveren

28-11-2013:  Nu de temperaturen weer gaan dalen is het belangrijk weer eens kritisch naar de huisvesting van de kalveren te kijken; koudestress ligt op de loer, met name bij de pasgeboren kalveren.

De comfortzone voor de jongste kalveren is een omgevingstemperatuur tussen 15 en 25 graden Celsius. Rondom deze comfortzone bestaat de thermo-neutrale zone (tussen 10 en 28 graden Celsius). Als de omgevingstemperatuur van het kalf binnen de thermo-neutrale zone is, kan het kalf zonder extra energieverbruik zijn lichaamstemperatuur op peil houden.
Dergelijke buitentemperaturen worden in deze tijd van het jaar niet meer gehaald, waardoor extra maatregelen nodig zijn om de kalveren optimaal te huisvesten. Met name lage temperaturen in combinatie met hoge luchtsnelheden leiden al snel tot koudestress bij de jongste kalveren. 
Bescherm de pasgeboren kalveren bij winterse omstandigheden met een kalverdekje of geef extra warmte met een warmtelamp. Kalveren in een kalverenhut in een dik pakket stro met daarbij de open zijde van de wind afgekeerd, kan ook goed uitwerken. De behoefte van het kalf aan extra energie moet daarbij niet worden vergeten. Kalverenopfok begint al direct na de geboorte en kan met extra aandacht, ook in de winterdag leiden tot optimale resultaten.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.