Gevallen van atypische myopathie

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Gevallen van atypische myopathie

19-11-2013: 

De spierziekte atypische myopathie (AM) komt niet vaak voor, maar heeft bijna altijd een dodelijke afloop. De aandoening wordt vooral vastgesteld bij paarden die in de weide worden gehouden en treft nogal eens meerdere dieren in een koppel. In de herfst van 2013 zijn 22 gevallen vanuit Nederland gemeld bij het meldloket van de Faculteit Diergeneeskunde in Luik. In Nederland werd aangenomen dat de schimmel Rhytisma Acerinum (te herkennen aan de zwarte stipjes op esdoornbladeren) die ziekte kan veroorzaken. Recent onderzoek in de VS toont echter aan dat opname van Hypoglycine A, dat in esdoornzaden zit, ook tot AM kan leiden. Momenteel wordt hier, in samenwerking met de faculteit Diergeneeskunde in Nederland, verder onderzoek naar gedaan.

Paarden die getroffen worden door AM hebben donkere urine. Ze bewegen moeilijk, gaan verkrampt staan of plat liggen. Soms zijn getroffen dieren benauwd. Een ander kenmerk zijn de sterk verhoogde spierwaardes (CPK, ASAT en LDH) in het bloed. Als een paard verschijnselen vertoont, is het belangrijk het dier rust te geven (dus niet transporteren), de ernst van de aandoening vast te stellen en snel een behandeling in te stellen. Deze behandeling bestaat onder meer uit pijnstillers, infuus en toediening van carnitine, vitamine E en vitamine B2.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.