Eikelvergiftigingen bij rundvee

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Eikelvergiftigingen bij rundvee

5-11-2013: 

Het is u wellicht al opgevallen: er zijn deze herfst veel eikels, beukennootjes en kastanjes. Een echt 'mastjaar', waarin de bomen meer vrucht dragen dan normaal. Wanneer eikels overvloedig aanwezig zijn en het grasaanbod beperkt is, bestaat het risico op een eikelvergiftiging, zeker als er verder niet wordt bijgevoerd.

Eikels en jonge eikenbladeren bevatten tannine. Deze chemische verbinding wordt in het lichaam in giftige stoffen omgezet die schade veroorzaken aan de binnenkant van bloedvaten. Ook veroorzaakt tannine schade aan darmen en nieren. De eerste verschijnselen kunnen bestaan uit traagheid, zich afzonderen van koppelgenoten en onvoldoende voeropname. Dit kan gevolgd worden door ondertemperatuur, een versnelde ademhaling, bloederige neusuitvloeiing, buikpijn, bloederige diarree en sterfte.

Wanneer u een eikelvergiftiging vermoedt, neem dan contact op met uw dierenarts. De diagnose kan door middel van klinisch-chemisch bloedonderzoek bevestigd worden (sterk verhoogde gehalten van ureum en creatinine). Een effectieve therapie is er niet. Uiteraard is het belangrijk dat de bron weggenomen wordt; de dieren moeten bij de eikels vandaan worden gehaald. De kans op herstel kan het beste bepaald worden aan de hand van ureum- en creatininewaarden. Indien deze parameters normaal worden, is er een redelijke kans dat de dieren herstellen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.