Voorkom klauwproblemen tijdens de stalperiode

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Voorkom klauwproblemen tijdens de stalperiode

2-10-2013: 

Om klauwproblemen tijdens de komende stalperiode zoveel mogelijk te voorkomen, heeft de GD een aantal algemene adviezen geformuleerd. Hierbij tien tips om uw voordeel mee te doen: 

 1. Bekap de koppel aan het begin van het stalseizoen en bekap koeien aan het begin van de droogstand. Behandel kreupele koeien direct. U kunt ook kiezen voor ‘strategisch bekappen’: het maandelijks (laten) behandelen van (gering) kreupele koeien en koeien aan het begin van de droogstand.
 2. Registreer eventuele klauwaandoeningen via Digiklauw op het moment van koppelbehandeling. Dit geeft inzicht in de meest voorkomende aandoeningen (t.o.v. het landelijk gemiddelde) en helpt u bij het gericht aanpassen van uw bedrijfsmanagement. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het formeren van speciale vaarzengroepen.
 3. Houd de stalvloer schoon door regelmatig de mestschuif te gebruiken.
 4. Voorkom overbezetting gerelateerd aan het aantal ligplaatsen en vreetplaatsen (dit laatste is vooral van belang als dieren aan het voerhek kunnen selecteren).
 5. Laat de koeien niet onnodig aan het voerhek vaststaan (max. 30 minuten), tenzij voor speciale doeleinden. Koeien horen staand aan het voerhek te vreten en liggend in de box te herkauwen. Teveel staan in de box (> 15%) wijst op niet correcte boxmaten of op een verkeerde afstelling van de schoftboom.
 6. Behandel koeien met Digitale Dermatitis (DD, voorheen Mortellaro) snel. Een snelle en correcte lokale behandeling voorkomt spreiding (nieuwe DD bij andere koeien).
 7. Gebruik regelmatig een voetbad. Zo voorkomt u nieuwe klauwinfecties als DD. De frequentie is afhankelijk van het toegepaste middel en het aantal dieren met problemen. Bij koeien met een klauwverband in het koppel is het beter de voetbaden uit te stellen.
 8. Verwijder voetbaden die niet in gebruik zijn. Bij ingemetselde bakken is het te overwegen hier een deksel op te leggen. Op- en afstapjes in de stal moeten zoveel mogelijk voorkomen worden met het oog op klauwhoornaandoeningen (o.a. teennecrose).
 9. Zorg ervoor dat alle koeien alle poten twee keer in het bad zetten. Als richtlijn voor verversen geldt: na 200-250 koepassages.
 10. Voorkom scherpe draaipunten in de stal in combinatie met ruwe vloeren. Indien aanwezig kan het gebruik van zachte rubberen matten klauwproblemen (met name wittelijnproblemen) voorkomen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.