Longwormuitbraken op rundveebedrijven

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Longwormuitbraken op rundveebedrijven

23-10-2013: 

De afgelopen periode is de GD Veekijker weer betrokken geweest bij een aantal forse longwormuitbraken op rundveebedrijven (zowel melkvee als zoogkoeien). Op één bedrijf resulteerde dit zelfs in de sterfte van 10 dieren (vooral pinken, maar ook vaarzen). Longworm is een reeds vele jaren voorkomende bekende ziekte, die de laatste tijd ook regelmatig opduikt op bij oudere dieren. Daarom is het goed nog even stil te staan bij de belangrijkste oorzaken:

 • De opfok van jongvee zonder weidegang. Dit heeft als consequentie dat de confrontatie met parasitaire infecties die runderen buiten opdoen, pas op latere leeftijd voor het eerst plaatsvindt.
 • Het uitbesteden van opfok naar bedrijven zonder volwassen (drager)koeien. Voor een goede opbouw van de immuniteit is herhaalde blootstelling aan longwormen noodzakelijk en dit is op dergelijke bedrijven niet altijd haalbaar.
 • De aankoop van vaarzen en/of het samenvoegen van bedrijven/koppels. De gevoeligheid voor longworm van de bedrijven/koppels kan zeer verschillend zijn. Hierdoor kan, nadat de “gevoelige” dieren een aantal longwormcycli hebben doorgemaakt, een forse weidebesmetting ontstaan.
 • Het opnieuw weiden van koeien die een aantal jaren permanent binnen gehuisvest zijn geweest.
 • Een te straffe ontworming bij jongvee. Denk aan bolussen in combinatie met een opstalbehandeling.

Bij een combinatie van hoesten, productiedaling en weidegang is longworm de meest waarschijnlijke diagnose. Deze kan bevestigd worden via individueel mestonderzoek of serologisch onderzoek van 5 dieren. De GD hoopt volgend jaar een gepoold mestonderzoek te kunnen aanbieden.  

Meer over de risicofactoren, de diagnose en de aanpak van longworminfecties is hier te lezen.

De wormbesmetting op een bedrijf is goed in beeld te brengen met GD Tankmelk Worminfecties. Lees meer>>

 

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.