Mineralenvoorziening einde weideperiode

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Mineralenvoorziening einde weideperiode

18-10-2013: 

De overgang van weide naar stal is een goed moment om te peilen hoe het met de mineralenvoorziening op een rundveebedrijf is gesteld. Naast tankmelkonderzoek geeft bloedonderzoek bij het oudere jongvee waardevolle informatie.

De hoeveelheid mineralen in gras sluit niet altijd aan bij de behoefte van het rundvee. Voor kalium, ijzer en mangaan is gemiddeld genomen sprake van een overmaat. Voor magnesium, koper en seleen is het tegenovergestelde het geval. Voor deze laatste mineralen worden aan het einde van de weideperiode de laagste waarden in urine (magnesium) en bloed (koper en seleen) vastgesteld.

De uitslagen van GD Tankmelk Mineralen zeggen iets over de melkgevende dieren in de koppel. Deze ontvangen bij weidegang vaak ook andere producten, waarmee het aanbod van mineralen wordt verhoogd. Het oudere jongvee is een mooie “indicatorgroep” om een vinger aan de pols te houden voor de dieren die tijdens het weideseizoen volledig afhankelijk zijn van de mineralen in het gras. Advies is om direct bij opstallen het bloed van 3-5 dieren te laten onderzoeken op koper en selenium. Nog mooier is om dit onderzoek ook bij het uitscharen te doen zodat een goed idee kan worden verkregen van het verloop van de mineralenvoorziening in de weideperiode.

Onderstaand figuur geeft een gemiddeld beeld van de mineralenvoorziening voor jongvee van 16 maanden in de weide. Hierbij is de behoefte op 100% gesteld (zwarte balk) en is vervolgens gekeken naar het aanbod van de verschillende mineralen ten opzichte van de behoefte, zowel uit gras als snijmaïs.

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.