Leverbot bij het paard

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Leverbot bij het paard

18-10-2013: 

Deze tijd van het jaar staat bekend als de tijd waarin nogal eens problemen optreden door leverbotinfecties bij (kleine) herkauwers. Over leverbot bij het paard krijgt de GD in deze periode ook veel vragen.

Hoewel paarden meer intrinsieke weerstand hebben, is het zeker mogelijk dat zij geïnfecteerd raken met leverbot. Met name in gebieden waar Fasciola hepatica endemisch voorkomt bij herkauwers, kan de prevalentie oplopen, doordat het grasland zwaar besmet is met infectieuze stadia (metacercariën). Volgens sommige auteurs wordt het voorkomen van F. hepatica bij het paard onderschat omdat de meeste gevallen subklinisch verlopen. Verschijnselen die eventueel kunnen worden waargenomen zijn: een slechte algemene conditie, vermageren, slechte prestaties en een wisselende eetlust. Als er sprake is van anemie, een verhoogd γGT, een verhoogd (G)LDH en/of eosinofilie, kan dat een aanwijzing zijn voor de aanwezigheid van leverbotten in het lichaam.

Diagnostiek

De GD heeft een test beschikbaar voor onderzoek op leverboteieren (W1404), ook in de mest van paarden. Deze test geeft zeer specifiek het aantal leverboteieren per gram mest weer. Bij paarden komt het niet altijd tot ei-uitscheiding. Echter als een mestonderzoek positief getest wordt, kan dit wel meer duidelijkheid geven in geval van een paard met een vaag klinisch beeld. Ook voor een koppel paarden dat geweid wordt in een risicogebied (zie onderstaand kaartje) kan het testen van een aantal dieren uit de groep een indicatie geven voor het risico dat deze groep als geheel loopt.

Voor deze test is circa 25 gram, liefst verse mest, nodig.

Aangetoonde leverbot infecties periode 2000 - 2010

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.