Bij voorkeur geen verse maïs voeren

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Bij voorkeur geen verse maïs voeren

18-10-2013: 

De maisoogst is in volle gang. Op sommige bedrijven is de oude maïs (bijna) op en wordt de verse maïs meteen of snel na het inkuilen gevoerd. Dit kan zorgen voor verminderde gezondheid en productie bij het melkvee.

Door het voeren van een grotere hoeveelheid verse maïs kunnen verteringsproblemen ontstaan die zich uiten in onder meer te dunne mest en melkproduktiedaling. Verse maïs bevat een grotere hoeveelheid suikers dan goed geconserveerde maïs en koeien vreten deze maïs vaak goed (meer opname).  Daarnaast is het meer broeigevoelig dan goed geconserveerde maïs. Het advies is daarom om verse maïs de eerste 4-6 weken na inkuilen niet te voeren. Na ongeveer 4-6 weken is een maïskuil meestal goed geconserveerd. Indien toch eerder begonnen wordt met het voeren van verse maïs, let dan op de volgende aandachtspunten: beperkte gift, hoeveelheid langzaam opvoeren,  voldoende structuurwaarde  totale rantsoen, verminderde hoeveelheid andere suikerrijke producten en voorkom broei van de kuil.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.