Uit tankmelkonderzoek blijkt: seleniumopname in de zomer iets lager dan in de winter

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Uit tankmelkonderzoek blijkt: seleniumopname in de zomer iets lager dan in de winter

17-9-2013: 

Selenium wordt, net als andere spoorelementen, in de winter vaak meer verstrekt via het voer aan melkkoeien dan in de zomer. De uitslagen van het programma GD Tankmelk Mineralen bevestigen dit. Door de tankmelkuitslagen te vergelijken met metingen in bloed, is goed te zien dat metingen in melk een actueler beeld geven.

In figuur 1 is het gemiddelde gehalte van seleen in tankmelk over de eerste zeven maanden van 2013 vermeld, uitgedrukt in microgram per liter. Hierin is een daling in de zomermaanden te zien. In melk is de opname van selenium vrijwel meteen te zien; zodra koeien minder of meer mineralen krijgen, zal dit binnen enkele dagen terug te zien zijn in de tankmelk. 

Selenium in tankmelkFiguur 1: Selenium in tankmelk (uitgedrukt in microgram per liter) per maand in 2013

Wanneer de seleniumopname wordt bepaald via het meten van het enzym Glutathion Peroxidase (GSH-Px) in bloedserum, is een stijging of daling in de opname van selenium pas na 6 tot 8 weken zichtbaar. Dit wordt duidelijk uit figuur 2 waarin te zien is dat het gehalte GSH-Px ongeveer 2 maanden na de start van het weideseizoen het hoogst is.

Gemiddeld GSH-Px-gehalte per maandFiguur 2: Gemiddeld GSH-Px-gehalte per maand (samenvatting van 10 jaar)

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.