Risicofactoren nauwelijks genezende wittelijn defect beter in beeld

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Risicofactoren nauwelijks genezende wittelijn defect beter in beeld

2-9-2013: 

De melkveehouderij wordt sinds 2004 steeds vaker geconfronteerd met een niet genezende variant van een wittelijn aandoening (NGWA). Over de oorzaak van deze klauwaandoening is weinig bekend. De GD deed dit jaar, met financiering van het Productschap Zuivel, een uitgebreid onderzoek naar het voorkomen en de mogelijke oorzaken van NGWA.

Bij NGWA is het klauwhoorn aangetast tot aan de lederhuid, waarbij, ondanks herhaalde standaardbehandeling, vaak geen herstel optreedt. De aandoening veroorzaakt vaak langdurige kreupelheid (verminderde vruchtbaarheid en uiteindelijk vervroegde afvoer) en brengt daarmee schade toe aan het melkveebedrijf en de sector.

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van de Digiklauwgegevens (CRV) van 185 bedrijven. Hieruit bleek dat NGWA op 76% van de bedrijven voorkwam in 2012 en dat 3 tot 5% van de melkkoeien op een melkveebedrijf op dat moment NGWA had.

Risicofactoren
De resultaten van het onderzoek geven de indruk dat NGWA een multifactoriële aandoening is. Het voorkomen van NGWA is mogelijk toe te schrijven aan:
 • een verhoogde infectiedruk;
 • het systeem van bekappen;
 • een niet goed functionerende mestschuif of -robot; 
 • de aanwezigheid van de klauwaandoening stinkpoot;
 • recente BVD-introducties.

Door de hoornswabs van 18 koeien met NGWA en 36 koeien zonder NGWA te onderzoeken is gekeken naar een mogelijke relatie tussen NGWA en bacteriën, waaronder de verwekker van stinkpoot. De uitslag van het onderzoek wees uit dat in het klauwhoorn van de koeien met NGWA bepaalde bacteriëngroepen significant vaker werden gevonden. Het lijkt er dus op dat NGWA een bacteriële oorzaak heeft.

De mogelijke infectieuze oorzaak van NGWA is zeer opmerkelijk. Als bacteriën echt een rol zouden spelen, dan zou NGWA de eerste infectieuze aandoening van het klauwhoorn zijn. Ondanks de vermoedens dat NGWA een infectieuze oorzaak heeft, is hierover nog veel onduidelijk en verdient dit nader onderzoek. Opvallend was dat er geen enkel verband was met digitale dermatitis (voorheen Mortellaro) en ook niet met voeding.

Maatregelen
Op basis van dit onderzoek kunt u als veehouder de volgende maatregelen nemen om de kans op NGWA te verkleinen:

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.