Risico loodhoudende verf

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Risico loodhoudende verf

24-9-2013: 

Bij de GD Veekijker werd informatie gevraagd over mogelijke oorzaken van zenuwverschijnselen bij een fokkalf. Het betrof een kalf van 23 dagen oud met acute zenuwverschijnselen en hoge koorts (42.9°C). Binnen 45 minuten na het begin van de verschijnselen overleed het kalf. Ze was gezond geboren en had de laatste melkbeurt goed gedronken. Tien dagen daarvoor vertoonde een 20 dagen oud kalf vergelijkbare verschijnselen. Het tweede kalf is ingestuurd voor pathologisch onderzoek. Hierbij werd een loodvergiftiging vastgesteld. In de lever had was de loodconcentratie 59 mg/kg ds. Dit is veel hoger dan de normale waarde voor kalveren (0,1-0,7 mg/kg ds). Bij navraag bleek dat de deuren van de stal, waarin de kalfjes gehuisvest waren, vroeger behandeld waren met loodhoudende verf. De overige fokkalveren zijn uit het hok gehaald en elders ondergebracht. Er zijn geen nieuwe kalveren met zenuwverschijnselen bijgekomen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.